ІННОВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ПІДТРИМКИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА НА РІВНІ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ: АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Котковський, Володимир; Лескова-Годлевська, Юлія; Богатирьова, Марина (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У статті доведено, що за умов кризової ситуації в економіці країни необхідно сформувати дієвий механізм інноваційного розвитку підприємництва. Формування механізму інноваційного розвитку підприємництва в кінцевому підсумку повинно призвести до забезпечення стабільності економічного розвитку як на рівні інноваційного підприємництва, так і на рівні країни. Через складну економічну ситуацію важливо дослідити, які зараз справи у малому та середньому бізнесі. Це допоможе зрозуміти, в якому напрямку він рухається, які можливості є, і як можна зробити його роботу більш ефективною. У науковій статті проаналізовано Програму розвитку малого та середнього підприємництва в Дніпропетровській області на 2023–2024 рр., яка передбачає реалізацію стимулюючих проєктів і заходів, спрямованих на підтримку подальшого розвитку малого та середнього підприємництва. Розглянуто та проаналізовано кількість суб’єктів великого, середнього та малого підприємництва в Дніпропетровській області у 2018–2021 рр., а також їх кількість на 10 тис. осіб наявного населення. Крім того, проаналізовано кількість зайнятих і найманих працівників великого, середнього та малого підприємництва в Дніпропетровській області за відповідний період. Проаналізовано середню кількість працюючих на підприємствах Дніпропетровської області відносно законодавчих критеріїв визначення категорій суб’єктів підприємництва. Особливу увагу звернуто на аналіз обсягів реалізованої продукції суб’єктів великого, середнього та малого підприємництва в Дніпропетровській області у 2018–2021 рр. Основним механізмом досягнення поставлених цілей є ефективне партнерство: «влада – громада – бізнес». Завдання та заходи Програми розвитку малого та середнього підприємництва в Дніпропетровській області на 2023–2024 рр. сформовано відповідно до визначених ключових напрямів та зосереджуються на відновленні сприятливого бізнес-середовища. Здійснення цих завдань можливе при співпраці й залученні всіх заінтересованих сторін.