РОЛЬ ГРОМАДСЬКОСТІ У ФОРМУВАННІ ТА ВДОСКОНАЛЕННІ УПРАВЛІННЯ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СПРИЯТЛИВОГО СЕРЕДОВИЩА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Гримак, Ірина (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
Один з основних елементів полягає у встановленні взаємної довіри між місцевою громадою та органами місцевого управління. Це сприяє підвищенню взаємної відповідальності, зміцнює прозорість процесу ухвалення рішень та сприяє розвитку самоврядування на місцевому рівні. Активна участь громадськості у формуванні та реалізації політики, що безпосередньо впливає на життя територіальної громади, є важливим принципом для забезпечення демократії та розвитку громадянського суспільства. Робота була спрямована на розкриття важливості взаємодії між органами влади та громадськістю у процесі управління на місцевому рівні, а також на виявлення можливостей і проблем, з якими стикаються обидві сторони у цьому процесі. Висвітлено значення громадської участі у прийнятті управлінських рішень, підкреслюючи необхідність демократичного підходу до управління, що базується на відкритості, прозорості та взаємодії з населенням. Також розглянуто важливість співпраці між органами влади та громадськістю в контексті створення сприятливого середовища для розвитку територіальних громад, а також проблеми, з якими можуть стикатися обидві сторони у процесі співпраці. У даній статті проаналізовано важливий аспект взаємодії громадськості із механізмами управління на місцевому рівні. Підкреслено важливість участі громадськості у формуванні та удосконаленні управління для забезпечення сприятливого розвитку територіальних громад. Досліджено вплив громадськості на якість управління, зокрема на місцевому рівні, методи залучення громадськості до процесу прийняття рішень в рамках місцевого самоврядування, а також перешкоди для такої участі в Україні. Проаналізовано роль громадських організацій, активних громадян та інших суб’єктів громадськості у формуванні та впровадженні стратегій розвитку територіальних громад.