МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ПОЛІТИКОЮ У БУДІВНИЦТВІ - Хоменко, Дмитро (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
Стаття присвячена аналізу механізмів, що використовуються державою для управління інвестиційною політикою в будівництві. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю залучення інвестицій в будівельну галузь, яка має ключове значення для сталого розвитку економіки. Мета статті – систематизація та оцінка наявних механізмів державного управління інвестиційною політикою в будівництві та визначення шляхів їх подальшого вдосконалення. Для досягнення мети в процесі дослідження було вирішено низку завдань: визначено поняття «інвестиційна політика; проаналізовано стан будівельної галузі в Україні та проблеми, які уповільнюють її розвиток; окреслено роль інвестицій у вирішенні цих проблем; систематизовано та проведено оцінку механізмів державного управління інвестиційною політикою в будівництві; запропоновано шляхи їх подальшого вдосконалення. В ході дослідження використані загальнонаукові методи пізнання: індукції та дедукції, аналізу та синтезу, асоціації та аналогії. За результатами дослідження встановлено, що уряд активно впроваджує різні механізми управління інвестиційною політикою в будівництві. Серед них – створення інвестиційного законодавства, структурування джерел фінансування, регулювання цін, впровадження системи стандартизації та сертифікації в будівництві, бюджетні трансферти, субсидії та дотації й страхування інвестиційних ризиків. Однак такі проблеми, як корупція, недосконалість законодавства, нерозвинута інфраструктура, обмежена фінансова підтримка малого та середнього бізнесу, нестабільність економічної та податкової політики, недостатній розвиток інновацій та технологій, нестача кваліфікованої робочої сили, відсутність гарантій захисту інвестицій в умовах війни, недостатній попит на продукцію інвестиційного проєкту, відсутність довіри інвесторів у здатності України захистити їхні інвестиції залишаються, що перешкоджає ефективності цих механізмів. Тому необхідно не лише провести інституційні реформи та переглянути нормативно-правову базу, але й забезпечити дотримання чинних законів та нормативно-правових актів. Крім того, такі заходи, як впровадження страхування інвестицій, гарантій повернення інвестицій та захисту прав інтелектуальної власності мають вирішальне значення для зміцнення довіри інвесторів та зменшення ризиків. Практичне значення дослідження полягає в можливості застосування отриманих результатів для подальшого вдосконалення механізмів державного управління інвестиційною політикою в будівництві, що сприятиме сталому розвитку економіки та підвищенню конкурентоспроможності країни.