ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ: ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ АСПЕКТ - Сурай , Артем (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У статті висвітлено організаційний аспект цифровізації публічного управління в Україні, зокрема функції його основного суб’єкта – Міністерства цифрової трансформації України (Мінцифри). Проведений нами аналіз вказує на недослідженість організаційного аспекту цифровізації публічного управління в Україні. З’ясовано, що Міністерство цифрової трансформації України є основним суб’єктом публічного управління, який здійснює організацію усього процесу цифровізації публічного управління в Україні. При цьому, Мінцифри здійснює не тільки формування, а також реалізацію державної політики у сферах цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій та технологій, робототехніки та роботизації, електронного урядування та електронної демократії, розвитку інформаційного суспільства, інформатизації та інших дотичних сферах. Розглянуто усі функції Мінцифри і згруповано їх під таким кутом зору: функції формування політики та функції реалізації політики. Установлено, що саме функції формування політики є основними для Мінцифри, як міністерства відповідно до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади». При цьому, з огляду на те, що міністр Мінцифри, як член Уряду, особисто відповідає за формування та реалізацію державної політики у сферах, що визначені законодавством, з’ясована потреба у деконцентрації функцій міністерства як інституції публічного управління (функції формування політики) та переданні іншим інституціям публічного управління функцій реалізації політики. Така деконцентрація функцій сприятиме посиленню демократичних основ публічного управління.