ОСОБЛИВОСТІ РЕФОРМУВАННЯ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ В КОНТЕКСТІ ВДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ВЕТЕРАНСЬКОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Карпа, Марта; Паєнок, Андрій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
Система соціального захисту, охорони здоров’я, психологічної реабілітації та соціалізації ветеранів війни наразі потребує вдосконалення. Пільги та гарантії ветеранам війни надаються більш ніж 18 центральними, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що призводить до питань підзвітності, ефективної організації, дублювання повноважень тощо. Пільги та гарантії військовослужбовців регулюються 156 законодавчими актами, деякі з яких не мають процедури імплементації та не підлягають виконанню. Це спричиняє обмеження прав та соціального забезпечення ветеранів війни, а дублювання нормативно-правових актів радше вносить плутанину, ніж сприяє досягненню цілей. Реформа підтримки ветеранів війни передбачає використання комплексної стратегії підвищення соціальної захищеності ветеранів війни та впровадження нових методів і практик для вирішення їх ключових проблем. Актуальним на сьогодні є дослідження теоретичних і практичних особливостей реформування медико-соціального забезпечення ветеранів війни в контексті вдосконалення саме державної ветеранської політики підтримки ветеранів, яка спрямована на захист прав ветеранів війни, покращення їх соціального забезпечення, охорони здоров’я, психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, вшанування їх пам’яті та сприяння їх суспільному іміджу. Вагомим принципом реформування медико-соціального забезпечення ветеранів війни стане людиноцентричний підхід. Державна політика медико-соціального забезпечення учасників бойових дій формується та реалізується на принципах соціальної справедливості під час встановлення обсягу пільг та гарантій, комплексності під час формування та реалізації заходів адаптації ветеранів війни до мирного життя, належного фінансового забезпечення передбачених законом пільг та гарантій зазначеній категорії громадян, відкритості та рівного доступу до інформації про державні пільги та гарантії, механізми їх реалізації, доступу до реалізації права на отримання всіх пільг та гарантій, прозорості та підзвітності діяльності органів державної влади, їх посадових осіб у сфері медико-соціального забезпечення учасників бойових дій. Тому актуальним залишається дослідження теоретичних і практичних особливостей реформування медико-соціального забезпечення ветеранів війни в контексті вдосконалення державної ветеранської політики.