СУЧАСНІ МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ - Пархоменко-Куцевіл, Оксана; Стельмах, Андрій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті систематизовані сучасні механізми забезпечення публічної безпеки в умовах воєнного часу. Зазначено, що механізми забезпечення публічної безпеки – це система інструментів, методів, засобів, які комплексно на державному та регіональному рівні забезпечують функціонування системи публічної безпеки, з метою створення та підтримання стабільних умов для реалізації повноважень відповідними суб’єктами, охорону та захист прав та законних інтересів особи, суспільства та держави від реальних та потенційних ризиків. Обґрунтовано, що ефективність механізмів забезпечення публічної безпеки з урахуванням їх багатоаспектності та складності, може бути забезпечена виключно за рахунок чіткого нормативно-правого визначення кола суб’єктів, їх повноважень та компетенції у зазначеній сфері, відповідного правового забезпечення, які створюють системне функціонування інституційної та правової ланки зазначеного механізму. До основних механізмів забезпечення публічної безпеки віднесено: нормативно-правовий, організаційний, кадровий, фінансовий, мотиваційний та ін. Обґрунтовано, що в умовах військовому часу виникла потреба у формування прогностичних механізмів формування та забезпечення публічної безпеки, адже кожний день приносить нові зміни, у тому числі зміни на фронті, що впливає на сучасну публічну безпеку. На сьогодні, на нашу думку, виникла потреба у формуванні системного нормативно-правового документу, який би відсвітлював основні механізми забезпечення публічної безпеки. До основних елементів даного нормативно-правового документу слід віднести: загальні положення, що визначають мету, принципи, пріоритетні напрямки, основні завдання, інструменти забезпечення публічної безпеки, очікувані результати, термінологічний апарат; оцінку стану публічної безпеки, що включає виклики, головні стратегічні ризики та основні загрози публічній безпеці; цілі, принципи, завдання, пріоритетні напрямки діяльності державних сил забезпечення публічної безпеки у межах їхньої компетенції; механізми реалізації нормативно-правового документу, які включають відповідні рівні; розділ, що передбачає участь громадян та недержавних організацій, що функціонують у сфері безпеки, у забезпеченні публічної безпеки. Окремо слід звернути увагу на важливість наукового опрацювання механізмів реалізації нормативно-правового документу та механізмів контролю за її виконанням.