ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ СФЕРОЮ СПОРТУ: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ - Блащак, Ігор (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
Розвиток фізичної культури і спорту як найменш витратний і найбільш ефективний засіб фізичного й морального оздоровлення нації, покликаний забезпечити формування фізичних, естетичних і моральних якостей людської особистості, профілактику захворювань, фізичної та психоемоційної рекреації і реабілітації людини, об’єднання сім’ї, організацію дозвілля. Фізкультурно-спортивні громадські рухи зближують особисті і громадські інтереси, формують здоровий морально-психологічний клімат у різних соціально-демографічних групах населення, особливо в молодіжному середовищі. Фізична культура, будучи частиною загальної культури людини, її здорового способу життя, багато в чому визначає її поведінку під час навчання, на виробництві, в побуті, у спілкуванні. Механізми публічного управління у сфері спорту спрямовані на реалізацію основних управлінських функцій: планування, організаційні заходи, бюджетування, моніторинг, контроль. Реалізація функцій відбувається в системі суб’єктно-об’єктного управління шляхом реалізації нормативно-правових механізмів як основи законодавчого забезпечення процесів розвитку фізичної культури та спорту в ЄС. Важливим елементом публічного управління фізичною культурою та спортом є стейкхолдери та їх співпраця із органами публічної влади та місцевого самоврядування. Європейський досвід публічного управління реалізовується на рівні загальноєвропейської системи управління, незважаючи на схожу орієнтацію та стратегічні пріоритети національних моделей публічного управління кожної країни, існують суттєві відмінності та специфіка їх побудови. В Україні відсутня функціональна орієнтація на розвиток сфери фізичної культури та спорту. Тому систематизація та узагальнення європейського досвіду публічного управління сферою спорту, зокрема щодо структурних та функціональних аспектів є важливим та актуальним предметом дослідження даної статті.